23 Aralık 2013 Pazartesi

OĞLAK BURCU PSİKOLOJİK VE ORGANİK FONKSİYONLARI...




BAŞLICA ORGANİK FONKSİYONLARI:

İskelet Sistemi:Yaşam bir hareketse eğer, yaşamın temel özelliklerinden biri de yardımsız hareket edebilme yeteneğidir. Bedenin hareket aygıtı, kaslar, kirişler (tendon) lifler, kıkırdaklar ve kemiklerden oluşan bir hareket sistemidir. İskelet Sisteminin görevleri; Organları korur / Kas ve eklemlerin yardımıyla vücudun hareketini sağlar / Kalsiyum ve fosfor gibi maddeleri depo eder / Kırmızı kemik iliğinde kan hücreleri üretilir. İskeletin yapısında irili ufaklı yaklaşık 206 kemik bulunur. Uzun (Kol ve Bacak kemikleri), kısa (El ve ayak bileği kemikleri) ve yassı (Kafatası, göğüs, kaburga, kürek ve leğen kemikleri) olmak üzere üç gruba ayrılırlar.

Kemik Yapısı ve Problemleri: Kemiğin yapısı 1)Periost (Kemik zarı) Kemiğin enine büyümesini ve kemiğin onarılmasını sağlar. 2)Kemik İliği; 2 çeşittir; A)Kırmızı İlik; Bütün kemiklerde bulunur. Kan yapıcı retikular bağ dokudan oluşur.B)Sarı İlik; yağ dokusundan oluşur. Uzun kemiklerin ortasında bulunur. Bu ilik kan hücresi üretmez.3)Kıkırdak tabakası: Kemiğin baş kısımlarında bulunur, boyuna bükmeyi sağlar. Kemik oluşumunda ise;1)Hormonlar (Kalsitonin, Parathormon, STH-Büyüme hormonu), 2)Mineraller, 3)D Vitamini, 4)Genetik faktörler ve dengeli beslenme rol oynar. Görülen başlıca kemik rahatsızlıkları; Raşitzm, kırık ve çatlaklar, omurga çarpıklıkları, kemik kanseri (Osteosarkom) kemik veremi, kemik yumuşaması (Osteomalasi), kemik iltihabı (Osteit), kemik iliği iltihabı (Osteomiyelit), kemiklerin deliklenmesi ve süngerleşmesi (Osteoporoz), habisle selim arası bir kemik tümörü (Osteoklastom), düz tabanlık, kamburluk vb.

Psikolojik olarak Kemik iliği kendimizi nasıl yapılandırdığımızı ve desteklediğimizi gösterir. Kemik kırılma ve çatlamaları otoriteye karşı başkaldırıdır. Diğer kemik rahatsızlıklarında hayatta hiçbir desteği kalmadığına ve yapının çökeceğine inanma hakimdir.

Eklemler: Kemikleri birbirine bağlayan yapılardır. Eklemler bağ dokudan oluşmuş eklem kapsülü ile çevrilidir. Kapsülün iç kısmında sinovial zar vardır. Sinovial zar eklem sıvısını üretir. Bu sıvı eklemde kayganlığı sağlar.Oynamaz, Yarı Oynar ve Oynar Eklemler olmak üzere üç gruba ayrılırlar. Oynamaz eklemler kafatasını oluşturan eklemlerdir. Eklem sıvısı yoktur. Omurga yarı oynar eklemlidir. Kalçalar, Omuzlar, Kol ve Bacak eklemlerinin tümü oynar eklemler grubuna girer.

Eklem Rahatsızlıkları: Eklem İltihabı; Artrit, Eklem boşluğunun iç yüzünü kaplayan zarın iltihabı; Sinovit veRomatizmadır.

Romatizma: Genellikle eklem, kas ve sinir sistemini kapsar. Üç grupta toplanır; 1)İltihabın neden olduğu romatizma: Streptokoklar etkendir ve başka bulaşıcı hastalık odaklarından kan dolaşımıyla yayılırlar. 2)Dejeneratif Romatizma: Eklem bozukluklarına yol açan bir romatizma türüdür. Artroz ya da Osteoartirit gibi... 3)Bağdoku ve sinirlerde oluşan romatizma: Kas, bağdoku, içsalgı bezleri ve sinirleri kapsar.

Romatizmanın; Akut eklem romatizması (Romatizmal ateş) Romatoid Artirit, Kas Romatizması (Miyozit), Sinir Romatizması (Siyatik) gibi türleri vardır.

Romatizmal hastalıkların en belirgin psikolojik şifreleri; Sevgi eksikliği ya da yokluğu, Suçlama, Kronik acı, İçerleme, Otoriteyi ağır bir biçimde eleştirmedir.

Deri: Deri bedeni korur, vücut ısısını kontrol eder ve terlemeyle artık maddeleri atar. Üst deri Epidermis, Alt deriDerma olmak üzere iki tabakadan oluşur. Üst deri 2 ye ayrılır; havayla temas eden ve bir çok ölü hücreden oluşan birinci tabaka boynuzsu bir yapıdadır ve Keratin denen bir fibröz proteinden oluşmuştur. Keratin aynı zamanda tırnak ve saçta da bulunur. Kıl, Saç ve Tırnaklar boynuz maddesinden yapılmıştır. Üst derinin ikinci tabakası, içinde boya tanecikleri, pigmentler bulunan ve altderinin iç yüzeyine doğru birtakım çıkıntılar veren malpighi tabakasıdır. Alt deri bağ dokusundan yapılmıştır. Alt deri tabakasında Ter bezleri (Gözenek adı verilen delikçiklerle dışarıya açılırlar), kıl dibi bezleri (Sebum adı verilen deri yağı salgılarlar), yağ bezleri, damarlar, basınç-ısı-dokunma duyusu veren sinirler bulunur.

Deri Problemleri: Saç, tırnak, ter bezlerinden oluşan bölgelerde görülen hastalıklar, asalak ve mikroorganizmaların neden olduğu bulaşıcı hastalıklar (Mantar, Uyuz, Dolama vb) ve parazitlerin neden olmadığı aynı zamanda bulaşıcı olmayan hastalıklar (Deri İltihabı-Dermatit, Egzama, Kurdeşen, Sedef, Akne, Kan Çıbanları vb)

Deri problemlerinde ise psikolojik olarak bireyliğimizin tehdit edildiği, endişe, korku ve başkalarının üzerimizde güç sahibi olduğuna inanma hakimdir.

Diş ve Saç problemleri: Satürn’ün sert açılarında Diş çürümeleri, Erken saç beyazlaması ya da Saç dökülmesi ve Kellik (özellikle erkeklerde) görülebilir.

Kalsiyum Metabolizması: Normalde bedendeki kalsiyumun %99 u kemikler ve dişlerde bulunur. Bununla birlikte, dolaşımda bulunan %1 lik kısmın bedende önemli bir çok görevi vardır. Kalsiyum kalp atışlarını, sinir sistemi fonksiyonlarını, kasların kontrolünü, enzim sistemlerini ve hormonların salgılanmasını düzenler; hücrelerin birbirlerine tutunmalarına ve kanın pıhtılaşmasına yardım eder. Eğer dolaşımda bu fonksiyonlar için gerekli olan miktarda kalsiyum yoksa, bu gereksinim kemiklerden çekilen kalsiyum ile karşılanır. Bu süreç daha sonra Osteoporozise ve kemiklerin sık sık kırılmasına yol açabilir. Aşırı paratiroit hormonu da kanda kalsiyum düzeyini yükselterek kemik ağrıları, ruhsal bozukluklar, kabızlık ve böbrek taşlarına sebep olur.

Satürn’ün metali, Simyacıların bütün metallerin atası olarak kabul ettikleri Kurşundur. Kurşun elektriği çok az iletir ve korozyona karşı çok dayanıklıdır. Vücutça emilen kurşun özellikle kemik yapısına girer. Hemoglabin yapısını ve sinir dokusunu bozar.

Dizler: Oğlak, " En tepede ben olacağım ”(Tall Poppy Sendrom) dan muzdariptir. Her çıkışın bir inişi olduğunu hatırlaması için Satürn ona arada bir diz çöktürür. İşte bu nedenle Oğlak burcunun en zayıf noktası dizleridir.

Hipofiz Ön Lobu: Jüpiter Hipofiz arka lopunu, Satürn de ön lopunu yönetir. TabiiAy da bu yönetime dahildir. Hatta, Hipofiz bezinin salgıladığı hormonlar vasıtasıylaVenüs FSH (Folikul uyarıcı hormon), LH (Yumurtalıkta sarı cismin teşekkülünü, östrojen ve progesteron salgılanmasını kontrol eder. FSH ile birlikte çalışır) Mars; ACTH (Adrenal bezin korteksinin büyümesini ve steroid hormonların salgılanmasını uyarır) ve Merkür de; TSH (Büyüme hormonu salgılayarak kemik ve kasların gelişmesini sağlar) bu işin içindedirler. Bu gezegenlerin kötü pozisyonu pek çok ciddi hastalıklara kapı aralar.

Cücelik, Bodurluk (Dwarfism): En çok görülen cücelik Akondroplazik cücelik tir. Nedeni bilinmeyen ve tedavisi olmayan kalıtsal bir cüceliktir. Gövde normal irilikte olup, kol ve bacaklar anormal derecede kısa ve baş normalden iridir. Diğer tipleri ise,Kretinizm cücelik; tiroid bezi hipofonksiyona bağlı cüceliktir. Pitüier-Hipofizer cücelik; büyüme hormonu (TSH) eksikliğine bağlı olarak gelişir. Şekil bozukluğu veya zeka geriliği göstermez ancak cinsel gelişim yeterli olmayabilir.

Putamen: Beyindeki Nucleus Lentiformisin bir parçasıdır. Prf.Dr.Tony Nader’e göre Satürn idaresindeki önemli bir çekirdektir.

Satürn ayrıca tüm organlarda sertleşme başta olmak üzere kronik ve ciddi hasarlara yol açar; Gözde Katarak ve Glokom’dan, Safra kesesi ve böbrek taşlarına,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder